Nu de verkoop van de automotive-tak is afgerond, kan het 'nieuwe Kendrion' zich volledig richten op industriële nichemarkten, waar de marges doorgaans hoger liggen dan in de auto-industrie. Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders (ava) op 14 april, stelde Kendrion dat het goed gepositioneerd is voor het zo gewenste herstel van deze markt.
Dat herstel laat namelijk op zich wachten. De vraag naar industriële producten staat al enkele jaren onder druk. Opmerkelijk genoeg kromp vorig jaar de omzet van het industriële segment met 7 procent, terwijl die van het segment 'other business' met twee procent toenam. In dit laatste segment bevinden zich de overgebleven activiteiten uit de automotive-divisie die niet verkocht zijn aan het Amerikaanse bedrijf Solero. Het brutobedrijfsresultaat (EBITDA) daalde in beide segmenten en liep in totaal met 11 procent terug (een daling van 4,4 miljoen euro).
De pijn wordt vooral gevoeld in Duitsland, waar de omzet met meer dan 14 procent daalde. Toch heeft Kendrion goede hoop dat de huidige politieke ontwikkelingen in Duitsland het tij spoedig zullen keren. Er is volgens Kendrion geen aanleiding om te verwachten dat de vraaguitval een meer permanent karakter heeft.
Handelsoorlog
Hoewel de exacte impact van de handelsoorlog moeilijk te voorspellen is, zegt Kendrion dat het goed voorbereid is dankzij de 'local-for-local'-strategie waarvan de implementatie al enkele jaren geleden is gestart. Het uitgangspunt om productie en ontwikkeling zoveel mogelijk te organiseren in de buurt van afzetmarkten, kan er nu ook voor zorgen dat de directe impact van handelstarieven beperkt blijft. Ceo Joep van Beurden gaf echter aan dat eventuele gevolgen van tweede-orde-effecten, zoals een mogelijke wereldwijde recessie, wel voelbaar zouden kunnen worden.
Remuneratie
Bij het agendapunt over de verantwoording van de bonussen die Kendrion haar bestuurders uitkeerde, stelde de VEB kritische vragen. Opvallend was namelijk dat de harde financiële doelstellingen slechts in beperkte mate waren gehaald, terwijl op de zachtere, niet-financiële doelstellingen juist maximaal gescoord werd. De raad van commissarissen gaf desgevraagd aan dat niet overwogen is om deze bonussen naar beneden bij te stellen, zodat ze beter zouden aansluiten bij de financiële prestaties.
Aantal uitstaande aandelen
Een interessante suggestie kwam van een particuliere aandeelhouder in de zaal. Kendrion is een van de weinige bedrijven op het Damrak met een keuzedividend. Dat wil zeggen dat aandeelhouders ervoor kunnen kiezen om het dividend niet in cash maar in aandelen uitgekeerd te krijgen.
Kendrion kan deze aandelen inkopen op de beurs en aan beleggers geven, maar ook het uitgeven van nieuwe aandelen behoort tot de mogelijkheden. Omdat momenteel voor deze laatste optie wordt gekozen, ontstaat verwatering van het aandelenkapitaal. Hoe lager de beurskoers, hoe groter het aantal nieuwe aandelen dat moet worden uitgegeven. Het aandeel noteert momenteel rond de 10 euro, ruim 75 procent lager dan de piek van 2018, waardoor de marktkapitalisatie inmiddels rond de boekwaarde van het eigen vermogen van het bedrijf ligt. De vraag was dus of Kendrion wilde stoppen met het aanbieden van dat keuzedividend>
Uit de jaarrekening blijkt overigens dat het verwateringseffect van de nieuw uitgegeven aandelen over 2024 meeviel. In totaal werden slechts 202.000 nieuwe aandelen uitgegeven ten behoeve van het dividend, wat overeenkomt met een verwatering van iets minder dan 1,4 procent ten opzichte van het totaal aantal uitstaande aandelen.
Toch is de suggestie om te stoppen met het keuzedividend een serieuze overweging waard, zeker gezien de zeer lage beurskoers. Dit idee is extra relevant omdat Kendrion op de recente investors day liet weten regelmatig de mogelijkheden van aandeleninkoop te bespreken, onder meer vanwege de inmiddels versterkte balans. Deze boodschap werd tijdens de ava nogmaals herhaald.
Een andere bestemming van kapitaal, namelijk acquisities, wordt echter ook niet uitgesloten. Daarbij benadrukte Kendrion dat de lat voor het gewenste rendement zeer hoog ligt.
Wat maakt Kendrion zoal? |
Naast industriële remmen produceert Kendrion tientallen sterk gespecialiseerde producten voor uiteenlopende toepassingen, zoals:
De gemeenschappelijke deler van deze producten is de grote nauwkeurigheid, gecombineerd met een moeilijk na te maken technologie. De unieke marktpositie wordt vaak nog versterkt door patenten, waardoor concurrenten moeilijk kunnen toetreden. Wel zorgt deze verscheidenheid aan producten voor een structureel hoog investeringsniveau, wat de operationele leverage van Kendrion enigszins lijkt te beperken. |